Välja typ av golv

Att välja typ av golv kan vara en svår uppgift. Det finns flera sorter, trä, keramik, sten, vinyl mattor, och många specialmaterial. Inom varje huvudkategori finns bokstavligen hundratals val.

För de flesta, framför allt ”gör-det-självare”, som är starkt motiverade av att spara pengar, är budgeten det första man överväger. Om man ska renovera ska pengarna oftast räcka till mer än bara golvet.

Matta är oftast det billigaste alternativet, men det finns många billiga vinylgolv som gör att husägare sparar pengar. Svårigheten här är att du ofta inte får mer än du betalar för. En billig matta ser inte bara billig ut, den kan också vara av dålig kvalitet, samma sak är det med vinyl.

Det innebär att många önskvärda egenskaper såsom hållbarhet och enkel rengöring ofta saknas. Om materialet måste bytas vartannat år, är det knappast värt det låga priset. Är den sedan svår att hålla ren har du kanske inte sparat så mycket på att köpa den billigaste mattan. Vad som är rätt beror givetvis på individuella omständigheter och platsen den skall läggas på.

Trägolv är ganska dyrt, men har utmärkt hållbarhet, är lättskötta och ser enastående ut. Men inte alla har råd med exklusiva trägolv. Ett alternativ är då laminat. De kan ofta vara ganska attraktiva och de varar i många år.

När du undersöker ett laminatgolv, leta efter AC-betyg. Dessa tilldelas baserade på noggrann testning och representerar hållbarheten hos materialet, resistens mot fläckar och repor. AC 1 laminat lämpar sig för måttligt trafikerade områden, medan AC 3 kommer att stå sig bättre vid hårt bruk. Ju högre desto bättre, AC 5 behöver i allmänhet bara användas i offentliga byggnader.

Keramik finns i allt från billiga plattor till mycket dyra. En skillnad är hur hållbara plattorna är. Alla keramikplattor har mycket hårda ytor, men vissa plattor är mer spröda än andra. Det innebär att, vid normal användning är det mer sannolikt att de kan spricka. En platta måste bytas ofta, vilket är dyrt och tidskrävande, då kan det vara värt att spendera lite mer. I badrum väljer man ofta kakel.

Sten tenderar att vara det dyraste valet, men kan naturligtvis mycket väl överleva huset. Många stenplattor från gamla hus som rivits, återanvänds på annat håll. Om du letar efter något elegant och mycket tåligt, kan det vara sandsten eller skiffer. Med modern behandling är de i allmänhet fläckresistenta och kan vara lättskötta.

Ett av de billigaste valen idag är betong som kan vara mycket elegant. De förvisas för källare, med moderna yteffekter kan de färgas med olika färger och mönster. De kan efterliknas marmor, sten eller trä. De är rena och lätta och kan hålla i årtionden utan sprickbildning, vilket gör betong bra för många områden.