Målningsförberedelser


Det är lätt att tro att det inte krävs så mycket för att måla om, att det räcker med en burk färg, en pensel och en roller och så bara köra igång. För ett bra resultat krävs ett bra underarbete och bra redskap.

För allt utom de allra minsta jobben är en robust stege ett måste. Stegen måste klara din kroppsvikt, plus en hink med färg. Lägg därtill, penslar, kärl, rollar och annan utrustning som du vill ha med dig. Stegen måste bära ca 10-15% mer än din vikt.

Du behöver penslar, roller och rollerkar att hälla över färgen i för att kunna applicera den jämnt över underlaget.

Men innan du ens kan komma igång med själva målningen, måste du göra en hel del förberedelser. Men du kan spara tid på att så långt som möjligt investera i bra material och redskap.

Byt om till arbetskläder så slipper du få färg på dina vardagskläder. I arbetsbyxor finns ofta bra fickor för tillexempel småpenslar, torkpapper etc.

Maskeringstejp är vanligtvis ett måste för att undvika att få färg på som fönsterbrädor, väggar som inte ska målas och andra områden. Även den mest kvalificerade målaren kan inte undvika att måla på andra ytor, utan maskeringstejp. Naturligtvis bör du också ta bort utanpåliggande persienner och gardiner innan du påbörjar arbetet.

Dropptrasor, skyddsplast och pressenningar, och andra stora täckpapper kan vara avgörande för vissa arbeten och den efterföljande städningen. Takmålning är ett tydligt exempel. Men även när färgen inte droppar från ovan är det alltför lätt att det skvätter runt. En lätt snärt med penseln, eller lite för mycket fart med rollen är allt som behövs för att färg ska hamna på golvet. Täck allt väl.

Lösningsmedel är viktigt för rengöring av olje- eller akrylfärger. Tvål och vatten är för latex. Med handskar går det supersnabbt att rengöra händer, och en bra huvudbonad kommer att spara tid åt att försöka tvätta färg ur håret. Skrapan kommer att behövas för de områden där du inte varit tillräckligt noggrann. Sörj för god ventilation!

Skaffa ordentlig kompletterande utrustning och ditt målningsarbete kommer att bli snabbare, enklare och medföra en högre kvalitet.