Golvmattor

Mattor är ett mycket populärt alternativ till bara golv. Skälen är bland annat att de ofta är lättskötta, mångsidiga och lätt kan ersättas och är hållbara. Det är också tillgängligt många attraktiva stilar och färger.

Vävda

Vävning har varit en högt utvecklad konst i tusen år. Moderna vävda mattor framställs i vävstolar som har gjort avsevärda framsteg under de senaste århundradena, men grunden har stannat kvar till våra dagar.

Vävda trådar över varandra skapar en stark yta. Behandling med moderna kemikalier gör dem slitstarka och resistenta mot fläckar, mot spill, smuts och andra vanliga problem. Med hjälp av olikfärgade trådar och att väva dem i olika mönster skapar man mönster som kan tilltala många olika smaker.

Tuftade

Tuftade mattor produceras, som namnet antyder, i en tuftningsmaskin. Denna teknik ger underlag av trasor en stark bas i vilket garn sys in och klippes. Resultatet är en “tofs” i mattan, precis som det låter en tofs av hår som sticker upp.

Denna metod för konstruktion av mattan görs av enfärgade garner, som sedan färgas och tryckts i mönster av olika slag. Resultatet blir en matta som är attraktiv och prisvärd, tack vare en effektiv användning av material.

Äkta mattor

En ”äkta matta” skapas genom växelvis varp och vävtrådar. Inslag är de trådar som löper korsvis eller vågrätt, varp är de som kör på längden eller vertikalt. Resultatet är en mycket tålig yta som kan vara distinkt.

Trådar av olika färg, tjocklek och material kan användas, i vissa avancerade applikationer för att producera färgglada, individuella mönster. Det används ofta i orientalisk mattillverkning. Vävda mattor erbjuder skönhet och en lång livslängd.

Rya

Inte varje mattas konstruktion måste vara så utarbetad, dock ska de vara hållbara och vackra. Rya är en relativt enkel teknik som liknar virkning. Remsor av material dras genom en maska.

Med tanke på mångfalden av färger och mönster, är det möjligt i denna bas av mattan vilket ger en mycket individuell och attraktiv matta. Vanligtvis används den där slitaget inte är för hårt.

Pile

Pilemattor blev mycket vanliga under 1970-talet och de fortsätter att vara populära i dag. Ofta av en enhetlig färg. De är möjliga att tillverka med en lugg och en mycket tjock och rik yta. Ultrabekväma, hållbara till en mycket blygsam kostnad.

En typ som är lämplig för högtrafikerade områden. Dess korta fibrer i beständigt material, leder till en stark yta. Vissa består av fibrer som är tvinnade tillsammans och som värmebehandlats. Resultatet är en mycket mjuk textur som står sig väl.

När du letar efter en matta, vare sig till vardagsrummet eller till kontoret eller bara för att täcka ingången, titta på olika alternativ. Vissa material och utformning fungerar bättre på ett ställe än ett annat. Välj bra mattor och du har vackra, hållbara golv som enkelt passar i din budget.