Målningsteknik

Fauxmålning är en metod för att måla en yta för att likna några naturliga färdiga material, t.ex. trä eller marmor. “Faux” på franska betyder “falska”, eller “inte äkta”. Färg används för att få gips, torra väggar och andra ytor att se ut som ett annat material med ett kornigt utseende.

I de flesta målningsjobb, strävar vi efter att få det slutliga resultatet att se slätt ut utan några synliga yteffekter. Färgen sprids helt för att täcka eventuell underliggande yta eller grundning, eller annan färg.

Fauxmålning ställer dessa regler på huvudet. Fauxmålning förlitar sig till att ha mer än en synlig yta, för att skapa kontraster i utseendet. Streck, linjer, virvlar, fläckar och mer är väsentligt för att skapa det faux utseende av ådrad marmor, kornigt trä och andra naturliga utseenden.

Fauxmålningstekniker omfattar ett stort antal, men många är utförda med en enkel havssvamp, en stor och porös bit rund svamp. Tillsätt två typer av färg, en vanlig väggfärg och en behållare med Faux Glaze – och du är redo att måla.

Fauxmålning finns i många stilar, med en mängd olika tekniker, men resultatet är faktiskt mycket lätt att uppnå. För de flesta fauxmålningsprogram blandar man helt enkelt två färger med 1 liter vanlig färg och 4 delar glasyr. Det kommer att räcka till cirka 400 kvadratmeter väggytor.

För nya ytor är det bäst att applicera ett lager grundfärg. I allmänhet, en ljusare färg, som en blekgul är bra. Det ger en bra underton som man kan lägga en mörkare kontrast på, t.ex. en bränd orange. Eller man kan använda elfenben eller ljusblått och lägga på ett fauxlager av mörkare blått eller lila för att uppnå en mörk, marmorerad effekt.

I båda fallen, låt underlaget torka väl innan du applicerar Faux, precis som du skulle för ett vanligt målningsarbete med grundfärg och täckfärg. Plocka sedan fram svampen.

Doppa svampen i en blandning av färg och glasyr, tryck sedan eller skrapa bort eventuellt överskott. Med faux går det i allmänhet lätt att uppnå en halvtransparent effekt. Dra svampen över ytan.

En av de bästa sakerna med fauxmålning är att du inte behöver vara så exakt som vid andra jobb. Faux är mycket tillåtande.

När ett brokigt utseende uppnås, låt det torka. Det hjälper dig att bestämma om du vill, eller behöver använda en annan behandling. Det är en smaksak om du vill ha ett slags akvarell-liknande utseende, där Faux är nästan genomskinligt, eller om en tätare önskas.

Andra fauxeffekter kan lätt uppnås med andra verktyg. En fuktig, duk fungerar bra, det ger mer strimmor än fläckighet. En kam kan användas för smala, raka linjer. En liten, tunn pensel är perfekt för att skapa långa virvlar som efterliknar marmor.

Börja på en provyta, det är inte en dålig idé. Den bakre väggen i garderoben är ett bra område för att testa din teknik. Om resultaten inte är vad du hade hoppats på, är det lätt att bara rolla över väggen med ett lager vanlig färg.