Laminatgolv

Laminerade golv var en gång de fattigas alternativ. Tillverkat av billiga trälager över plywood, de såg så billiga ut som de var. Men så är det inte idag. Laminat är nu snyggt, hållbart och ändå fortfarande relativt billigt. De kan emulera lövträd, keramik eller natursten.

Ett laminat är vanligtvis tillverkat i fyra lager: bottenlager, kärnlager, designlager och därefter ett skyddande lager.

Bottenlagret i ett bra laminat är Melamin, en typ av gjuten plast gjord av harts. Det är värmetåligt och kommer att stödja högt tryck. Vissa billigare laminat använder pappersförstärkning, men det ger inte samma grad av stöd.

Ovanpå detta läggs en kärna, vanligen tillverkat av fiberboard. Liksom pressat trä, det är billigt, men mycket stark och fortfarande något elastisk. Det gör ett mer bekvämt golv. Den är utformad för att bygga i varandra, som ger extra stabilitet och stöd.

Nästa skikt upp är designskiktet, där konstnären visar sin kreativitet. Designskiktet kan liknas vid det i fint trä, eller som en bra keramik. Färger och mönster finns som gör att vem som helst kan finna sin favorit bland laminatgolven som finns på marknaden.

Översta lagret är det skyddande material som tillämpas på designlagret, för att hålla fukt i schack och förhindra djup avnötning och repor. Som med alla golv, kan det hända. Men att ha ett bra skyddande lager hindrar det från att röra sig nedåt. Hålls det på ytan, gör det dem lätta att rengöra, eller reparera utan bestående skador på golvet.

Laminat kan användas överallt i hemmet, men de är speciellt lämpligt i vissa områden.

Laminat brukar komma i form av plankor och läggningen går oftast mycket snabbt. När du gjort rätt med golvläggningen kommer risken för knarr att vara minimal.

Laminat är lätt att hålla fritt från damm, eftersom de står sig väl vid dammsugning och kan lätt våttorkas. det minskar risken för dammkvalster, sällskapsdjursdamm och andra potentiella allergener, vilket gör laminatgolv till ett mycket hälsosamt alternativ.

Samtidigt är det mycket resistent mot fläckar på ytan och mycket tåligt.