Specialgolv

Trä, keramik och vinyl är mycket populära golvmaterial. Men det finns många andra alternativ, en del så gamla som själva byggnaden, andra representerar det senaste inom hightech och materialvetenskap.

Sandsten

Sandsten har använts i byggnader i tusentals år. I gamla byggnader användes det ofta till väggar som varade i hundratals år eller längre. Idag används det som golv, sandstenskakel ger ett gammaldags utseende som står emot modernt slitage. Sandsten har en jordnära ton som är attraktiv och med naturligt utseende. Samtidigt ger det en slitstark yta som är lätt att sköta.

Travertin/kalksten

Travertin är ett annat material som har använts i årtusenden. Men som ett material för golv i moderna hem har dess användning först nu upptäckas på nytt. Denna naturliga sten användes i byggandet av det romerska Colosseum. Moderna bostäder ser både klassiska och moderna ut med travertingolv.

Liknande marmor, men vanligtvis med mindre lyster, ger travertin en extremt tålig yta som ser bra ut. Det har bildats under tusentals år under högt tryck. Förekommer i undergjordiska källor och underjordiska floder. Men tack vare modern tillverkningsteknik, kan du ha ett travertin golv.

Slät, tät och med en naturlig krämfärg, kan ditt hem nu få en travertin känsla av Italien när du vill.

Skiffer

Skiffer är ett annat naturligt material av sten, innehåller en blandning av kvarts, glimmer och andra föreningar. Under intensiv hetta och tryck har den formats vid kontinentala kuster, den har redan uthärdat mer straff än barnen någonsin skulle kunna ge den. Det kommer att vara för evigt.

Men inte bara att det är hållbart, det är lätt att ta hand om. Ytan motstår fläckar bra. Den är också naturligt halkfri. Även smidigt skiffergolv har små kanter som hjälper mot fall.

Sist, men långt ifrån minst, är skiffer allmänt känt som ett rikt och vacker golvmaterial. Sin mörka, sensuella färg ger det en touch av elegans, där det används.

Keramik

Lite mer modern i sitt ursprung är keramik alltid lika populärt. I väst utvecklades tekniker för formar till detta golvmaterial som är relativt nya i historien. Det utvecklades stort på 1800-talet. Som golvmaterial för hemmet är det riktigt modernt.

Hårt, och mycket lätt att rengöra, finns det i massor av färger. Det kan användas i enhetlig design eller som mosaik. Det kan se ut som rosa grädde för badrummet. Eller som multifärgad mosaik som skapar ett glatt utseende. Du begränsas enbart av din fantasi.

Kork

Även kork har använts i århundraden till vinkorkar, dess fördelar som golvmaterial är relativt nyupptäckta. Tack vare modern härdning och bearbetningsmetoder kan man skapa ett golv som är relativt slitstarkt.

Även härdad blir den mycket hållbar och behåller sin spänst. Det ger ett golv en mjukare känsla. På grund av att det är poröst, tar det också upp ljud mycket bra. Tack vare ett naturligt vaxliknande ämne som heter Suberin, är det mycket motståndskraftigt mot fukt. Det gör det lätt att rengöra och resistent mot mjöldagg.