Måla huset

Få arbetsuppgifter är så tillfredställande som att måla om sitt hus. Yrkesmålare tjänar stora pengar på det de gör. Ytorna är alltid större än de verkar. Den mängd material som går åt är alltid större än den ursprungliga uppskattningen. Men som många andra projekt kan du göra det själv utan särskild sakkunskap eller lång erfarenhet. Här följer några tips som gör förenklar jobbet och ger ett tillfredsställande målningsresultat.

Alla har naturligtvis svårt att välja önskad färg. Det är svårt att visualisera en hel vägg från en enda liten ruta. Färgen förändras efter målning. Det torkar alltid till en något annorlunda nyans än vad som visas i burken. Men med lite undersökning och lite experimenterande kan du ta reda på precis vad du vill. Idag kan varje nyans som ögat uppfattar blandas ihop. Provmåla gärna en liten yta om du är osäker.

Den valda typen av färg är lika viktig. Latex har vissa inneboende önskvärda egenskaper. Det är lätt att rengöra och torkar snabbt och är motståndskraftiga mot fukt. Oljebaserade eller alkydfärger kan istället stoltsera med lång hållbarhet och levande färger. Vilken är bäst beror på den avsedda användningen och i viss mån, personlig smak.

Att använda grundfärg eller inte, beror på omständigheterna. För nya ytor, eller de som inte kommer att absorbera en toppfärg väl, kan ett lager grundfärg spara pengar och arbete. Den täcker missfärgningar och gamla färger. Det ger en bra yta som bör ligga till grund för den slutliga färgen. Alternativet skulle vara många fler skikt av toppfärgen, och öka den slutliga kostnaden avsevärt.

Förarbete är lika viktigt för att producera ett bra slutresultat.

Son vanligt är underabetet viktigt för att få ett bra slutresultat. Skrapa bort gammal, flagnande färg är ett måste. Att måla på gammal färg skulle leda till att arbetet förmodligen skulle gå till spillo. Slipning av kanter och ojämnheter är viktigt för finishen, vilket i sin tur ger ett proffsigt utseende. Eventuella ojämnheter som är kvar förstärks många gånger av ljusreflektioner från den nya färgen.

Maskering med papper och plast är viktigt. Material konstruerade för målning ger ett tillfredställande resultat. Ingenting ser tråkigare ut än ett oprofessionellt arbete där det är färg på ställen där de inte hör hemma.

Använd inte billiga material, (inte bara billiga, men av dålig kvalitet eller design) gör inte det. Några tior extra för maskeringstejp och professionellt papper eller plast som täcker, avsedd för målningsarbetet är en god investering. Det är en mycket liten andel av det totala som gör en enorm skillnad till slutresultatet. Att använda kvalitetspenslar och rollar av rätt storlek och material är lika viktigt. De kommer att göra arbetet lättare och sprida färgen mer effektivt.

Målningsteknik ökar med erfarenhet, precis som med alla uppgifter. Men ett mycket fint resultat kan framställas även av dem som utför ett målningsprojekt för allra första gången. Stor uppmärksamhet läggs vid att välja rätt verktyg och en vilja att ta sig tid att göra jobbet rätt 90%. Med lite övning kommer du att måla som ett gammalt proffs på nolltid.