Förbereda att måla utomhus

Oavsett om man gillar det eller inte är det mesta av utomhusmålning förberedelse. I de fall där det inte behövs, kan man nästan hoppa över målningen, och istället göra en rengöring av fasaden istället.

Det finns många elverktyg som kan vara till hjälp vid förberedele och målningsabete men det mesta kommer ändå handla om handkraft. Det går inte att komma runt att det krävs en hel del tråkig skrapning, slipning och rengöring.

Men resultaten kommer efter ansträngningen att vara värt det i slutänden. Bra förberedelser kommer innebära en snabb och lätt målning och ge en jämn, överlägsen fin yta.

Mängden av ansträngning beror naturligtvis på husets skick och den yta som skall förberedas.

Att ta bort färg tar lite längre tid. Skrapning och slipning är ett måste. Alla områden av mögel måste behandlas extra noga före målning. Stuprör och hängrännor kräver i regel inte mer än en bra tvätt därefter möjligen lite slipning.

Inspektera ytan. Sök efter områden där du måste ta bort färg. En skrapa är vanligtvis det bästa arbetsredskapet. Men även blästring och värmebehandling är alternativ och komplement. Sällan är det nödvändigt att ta bort all gammal färg utan det räcker oftast att skrapa de områden som flagnat. För områden som ligger nära vinklar och mindre områden kan vara lite extra pilliga men det tar en liten skrapa enkelt hand om.

Efter att gammal färg tagits bort kan det vara en idé att tvätta ytan. Det finns olika typer av rengöringsprodukter och målartvättar som tillsammans med trädgårdsslang och lite vatten gör jobbet enkelt. För områden utom räckhåll, kan en högtryckstvätt vara ett bra alternativ.

Låt ytan torka ordentligt innan slipning. Slipning av vått trä kommer att slita bort fibrer, vilket leder till en mycket grov yta. Torktiden är vanligast en dag eller två beroende på fuktighet, temperatur och tid på året. För att vara helt säker på att ytan är torr, använd en fuktmätare.

Sandpappra områden grundligt, speciellt där färgen tidigare flagnat, även kanter kan behöva en grundlig sandpappring. Var extra noga på ytor som tidigare varit utsatta för mögel.

Efter slipining är det viktigt att du får bort dammrester. Färgen behöver en ren och torr yta så den enkelt kan absorberas i underlaget. Damm kommer att hindra absorption och ny färg kommer riskerar att flagna.