Måla taket

Takmålning är ett av de mer utmanande målningsarbetena. Färgen droppar i ansiktet och på golvet. Vinkeln gör det svårare att använda en pensel eller en roller. Man behöver ofta en stege. Även ljuset är annorlunda. Som grädde på moset, kan tak ibland vara strukturbelagda. Så här hanterar du svårigheterna och får ett bra slutresultat.

Det första steget är att välja rätt verktyg och rätt färg.

Färger finns i en mängd av olika typer. Olja och latex är endast de två största kategorierna. Slutresultat är också viktigt. Högglansigt kommer att skapa massor av reflexer, göra rummet mycket ljust och får ljuset att studsa. Matt färg ger ett mycket mer subtilt utseende.

Om taket är strukturerat med putsad stuckatur, då är pensel och roller uteslutet. Texturen kommer helt enkelt att smulas bort. Besprutning blir obligatoriskt. Det krävs att man skapar god ventilation och besitter extra skicklighet. Att spruta är svårare än det ser ut. Färgen måste vara i precis rätt konsistens. Annars sprutar det antingen uppåt eller sprayen målas ut som vatten.

Vidare är det viktigt att avgöra om primer behövs. För de flesta nya ytor, är det viktigt. Många fler ytlacker skulle behövas utan den. Även tak är särskilt utsatta för vattenskador. Så en grund blir bra för att dölja missfärgningar som skulle synas igenom senare. Det hjälper också att ge en bra yta att måla vidare på. Det kommer att bidra till att minska droppandet

. Att minska droppandet kan man göra genom att blanda till rätt konsistent på färgen. Du kan testa resultatet delvis genom att måla en del av en liten vertikal yta, exempelvis insidan av en garderob. Gravitationen arbetar fortfarande mot dig, så om färgen är för tunn (eller för tjock), kommer den att rinna ner för väggen. På ett tak, skulle det droppa ner.

Arbeta med rätt hastighet, vilket bidrar till att minska droppandet, samt sparar din nacke och axlar från överbelastning. För de flesta tak finns det en lång förlängningsstång när du målar, för minimal ansträngning av halsen.

Stången är förlängd med en liten vinkel. Du håller huvudet i en bekväm vinkel samtidigt som du kan hålla dropparna från att falla rakt ner på dig. Förläng den bara inte för mycket. Vinkeln blir för stor och rollen känns tyngre.

Lyckligtvis är de flesta tak släta och med få vinklar och vrån. Det gör förberedelsen enklare och målningen går snabbare. Ett fåtal drag med en roller på en stång gör hela taket.