Reparera mattor

När olyckan är framme kan det vara bra att ha ett ”kit för nödsituationer” innehållande clubsoda, ättika, ammoniak och några nödvändiga verktyg för rengöring till hands. Med hjälp av svampar och trasor dränkta i dessa nödhjälpmedel, kan du undanröja spår av tomatjuice, vin och minska effekten av hundurin eller andra vanliga fläckar på mattor.

Exempelvis, häll bara clubsoda på en svamp och torka upp så mycket som det är möjligt av tomatfläcken på en gång. Precis som med kläder, ju längre de sitter, desto djupare och mer varaktigt blir det. Kallt vatten är paradoxalt nog, oftast bättre än varmt. Varmt vatten är bra för att lösa upp smuts. Kallt vatten fördröjer utspillda kemikalier från att reagera snabbare med mattans fibrer.

När de mesta av spillet absorberats, ta en bra borste med vitvinsvinäger och lite tvättmedel, vilket kommer att få upp det mesta. Skrubba kvarvarande fläck, placera sedan en torr handduk över den fuktiga mattan och tryck ned det med fötterna. Det är inte bra om mattan är fuktig för länge.

Små brännskador är ett vanligt problem. Även den mest värme- eller brandsäkra matta kan brännas sönder av en tappad cigarett eller glöd från öppna spisen. I sällsynta fall kan klippning av en fiber eller två från en flossamatta helt eliminera problemet. I de flesta fall är skadan på en större plats. Mer omfattande reparationer behövs då.

När du lägger in en ny matta bör du spara några extra bitar för just sådana reparationer. Ta ut den ur garderoben eller där du förvarar den och lägg ut den på den vanliga mattan lite då och då. Annars blir det en helt annan nyans när den används som reparationsmaterial.

Om du inte har någon reserv är det nödvändigt att offra en liten del i ett osynligt område, t.ex. i ett hörn eller en bit under en möbel som aldrig flyttas.

Klipp ut det brända området med en matkniv. Du måste ta bort lite av den oskadade mattan runt det brända området för att säkerställa att det inte rivs sönder. Sätt kniven så långt in som möjligt bland fibrerna, och skär så rakt det är möjligt.

Använd den delen som mall och skär en ny bit som ersättning för mattan. Överskott kan skäras bort. En bit som är för liten kommer att vara värdelös.

Nu har du två alternativ: limma undersidan på mattan eller under på golvet. Det senare kommer att ge dig en större reparation vid senare tillfälle om du ska byta hela mattan. Dessutom finns det en möjlighet att golvet skadas när du river upp den gamla mattan vid senare tillfälle.