Utomhusfärger

Det finns ingen regel skriven som definierar en utomhusfärg. Du kan måla utsidan av ditt hus med färg betecknat som “inomhusfärg”. Men de flesta utomhusfärger kommer att ha ett antal egenskaper som gör valet av utomhusfärg att föredra.

Alla husfärger kan sättas in i två kategorier: lösningsmedelsbaserade eller vattenbaserade. Den första omfattar olja eller alkyd typer, den senare heter vanligen “latex”. Det är säkert att använda latexfärg för yttre jobb. Däck eller staket, till exempel, kommer ibland få ett lager latex istället dyrare oljebaserad färg.

Latex är lättare att använda och mycket lättare att städa upp efter, det är också oftare billigare. Men i ett område som blir utsatt för solsken eller varmt väder, kommer det sista inte att hålla länge. Dessutom har den inte den fasthet, som ingår i många alkyder: kritning.

Kritning är en process i vilken färg långsamt oxiderar. Med tiden blir färgen till ett kalkhaltigt damm. När huset utsätts för regn och vindar avlägsnas färgen sakta men säkert. Det tar bort smuts och gamla mycket tunna färglager. Latex, däremot är ett skal som åldras, framför allt på träytor där det inte har absorberats väl.

Kalkning kanske inte alltid är önskvärt heller. Beroende på mängden nederbörd och hur exteriören är, kan krita bli kvar på ytan. Det måste avlägsnas manuellt. Om det lämnas kvar på ytan ser det tråkigt och gammalt ut.

Oljebaserade eller alkydfärger tar längre tid att torka och är svårare att fördela jämnt. De blir svårare att ta bort från ytor där det av misstag applicerats, såsom ytor som inte var helt maskerade. Latexfärger ser till att instängd fukt avdunstar.

Oljebaserade färger tenderar att vara tillgängliga i en rad mer livfulla färger. De är tillverkade med djupare pigment. De kan användas på en mängd ytor utomhus. Aluminium till exempel, kan målas med en ljus, oljebaserad färg som varar i flera år och fortsätter att se bra ut. Latex skulle vanligtvis lossna under ett år eller två.

Även om många villaägare kommer att vilja använda rena ytor, snarare än färg, finns träytor som kan se lika fint målade ut. Andra ytor än trä kan också oftast hittas utomhus. Betong eller tegel. Träytor ser i allmänhet bättre ut längre med en oljebaserad färg snarare än tunn vattenbaserad färg eller latex.

Varje husägares situation är individuell och för ett slutligt beslut ska tas krävs en del experimenterande. Några tior spenderade för en liten mängd av varje typ, är en god investering.

Tillbringa några timmar eller mindre med att måla vissa små och mindre synliga ytor. Låt resultatet torka i en dag eller två eller till och med ett år framåt, och ta en titt. Den kortare perioden kommer inte att avslöja flagning eller andra problem, men det kommer att ge synliga bevis för att göra valet lättare.