Betonggolv

Betonggolv har länge varit ett ett traditionellt val i källare och garage. Ytan är extremt hållbar och är väl lämpad för källare och tvättstuga och rum som ska tåla hög mekanisk belastning. Betonggolv har de senaste åren också blivit mycket populärt i andra utrymmen exempelvis kök, vardagsrum och entréer på grund av sin styrka och sitt råa utseende.

Betonggolv kan ha allt från en rå obehandlad yta till en högpolerad och håller i princip för vad som helst. Betonggolv är ett bra material för områden där det dras in snö, lera, sand och annan skit utifrån.

Med dagens moderna tekniker behöver inte ett betonggolv vara grått, det kan ytbehandlas och efterlikna marmor, skiffer eller keramik. Syror som reagerar med kalk i betong kan förhöja ytan ytterligare. Man kan skapa ett ådrat utseende och skapa marmoreffekter. Färgpigment kan iblandas och skapa en yteffekt med många valmöjligheter.

Prismässigt kan betong vara ett alternativ till annan golvbeläggning och totalt sett bli billigare än andra alternativ. Trägolv är slitstarka och vackra, men de kan kosta hundratals kronor per kvadratmeter eller mer. Betong, även färdig, kan lätt bli mindre än hälften. Och när jobbet är gjort kommer det hålla i många många år fram.

Målade golv är slitstarka och superlätt att rengöra. Man moppar upp smuts snabbt och lätt. Med undantag av vissa syror, är det mycket svårt att skada dem. Motorolja är förstås ett undantag. Men det är sällan ett problem där betong används i hemmet utanför garaget och även olja kan förebyggas med rätt ytbehandling.

Betonggolv kan även vara ett hälsosammare alternativ till mattor, och liknande. Damm städas upp lätt och stannar inte kvar på ytan. Det minskar risken för dammkvalster. Andra allergener som pollen, husdjursdamm och även rökrester kan lätt avlägsnas. Betong kan även torkas av med ett milt desinfektionsmedel för att minska risken ytterligare.

Tänk dock på att även behandlade betongytor kan spricka. I färgade och golv med yteffekter, kanske en spricka inte visar sig lika tydligt. Det kan innebära fuktgenomträngning och slutligen mögel. Som alltid är det viktigt att hålla betongytan torr. En kortvarig exponering från snö, moppning och så vidare är ingen fara men man bör snabbt torka bort eventuellt vatten innan det leder till ett problem.

Tänk på att variationer i kalkinnehåll, temperatur och andra faktorer kan resultera i avvikelser vid infärgningen av ett betonggolv.