Olika mattor

Mattor av olika typer tillverkas, från billiga nylonmattor till stora persiska mattor som kostar tiotusentals kronor. Vad som är rätt för dig beror på vilken typ av matta du vill ha och dess användningsområde. Naturligtvis också på din budget.

Enkla vävda mattor används ofta i japanska hem, där de ger både en praktisk funktion och stor elegans. Deras robusta konstruktion gör dem hållbara, där starkt trafikerade områden skyddas från slitage. Deras mycket färgglada och individuella mönster ger en perfekt estetisk touch.

Men även de enkla kastmattorna är mycket användbara och ser anständiga ut. Maskintillverade från billigt material kan de vila i en foajé, där de håller vintersnö och vårens lera från att vandra till vardagsrummet.

Efter sex månader kan de ersättas till en låg kostnad och ge området ett nytt utseende. Inget behov av att utöva en stor insats för att ta hand om eftersom de är lätta att tvätta eller billiga nog att bara kasta.

Köket är en självklar kandidat för ett par bra mattor också.

Självklart kommer du välja något som motstår matfläckar, om du inte planerar att byta ut mattorna ofta. Många kan kastas in i tvättmaskin och hängas på tork. För att det skall fungera bör baksidor av latex och gummi undvikas.

Dessutom, om köksgolvet är täckt av vinyl, kom ihåg att vissa latex eller gummi underlag kan ge fläckar på golvet och färga det gult. De som görs av jute eller trasor, kommer inte att skapa dessa problem. Om du placerar ett underlag för att undvika att de glider iväg, se till att underlaget inte är tillverkat av latex.

Kliva ut ur duschen på ett kallt golvet leder till kalla fötter och lämnar en röra att städa upp.

En ryamatta kan erbjuda en individuell design och fungerar perfekt framför badrummets handfat. Det får bara minimalt med vatten på sig så det kommer att hålla väl. Uppbackat av ett halkfritt material, kan det vara både hållbart och vackert.

Välj material och metoder som är lämpliga för det program du har i åtanke. Med lite undersökning kan du hitta den perfekta mattan för ditt område, som skyddar och ger skönhet till dina rum.