Penslar och rollers för målning

Oavsett om du målar inomhus eller utomhus behöver du ett antal olika typer av målningsverktyg. Även när du sprutmålar, kommer det alltid att finnas en yta som kräver handmålning.

Penslar

Det finns två grundläggande typer av penslar: naturliga borst och syntetiska.

Naturlig borst tenderar att vara lite dyrare, men det är ett område där det är oklokt att spara på några tior. Det slutliga resultatet kommer att fastställas, delvis av kvaliteten på verktyg du använt.

Penslar med naturlig borst är perfekt för oljebaserade färger. De rekommenderas i allmänhet inte för latexfärger, eftersom de absorberar för mycket vatten och lämnar färgen för torr. Det gör att färgen sprids mindre jämnt. De håller inte lika länge som syntetiska. Även om vissa kommer att hålla längre, jämfört med billig syntet. Men de kommer att ge en slät jämn yta som är lätt att skapa.

Ändå har en kvalitetspensel av syntet definitivt sitt användningsområde. Latex kan målas med naturliga eller syntetiska, de gör ungefär lika bra jobb. Vissa kan användas med alkyder också.

Se i båda fallen till att du får en kvalitetspensel av rätt storlek. En pensel med kluvna hårtoppar kan se trasig och använd ut. Men det är det perfekta verktyget för jämnt spridning av färg. En mycket finare yta kan lättare skapas med en pensel med delad topp. Målningen tenderar att bli jämnare med en sådan pensel, och ytan smidig och jämn.

För de flesta jobb vill du ha en borste som är ca 50% längre än den är bred. Så en 2 cm bred pensel måste vara procentuellt längre. Den sparar dina händer och är tillräckligt flexibel, och kan skapa en smidig konsistens. Om du behöver täcka en hel yta snabbt, använda en roller istället.

Roller

Liksom penslar finns roller i naturmaterial eller syntet. Samma sak gäller för rollar som för penslar, med några tillägg.

Utseendet på rollen avgör i vilken grad den slutliga konsistensen blir. En grov, skapar grövre utseende. Det kan vara precis vad du vill ha. Men om du vill ha smidigaste möjliga yta, ta en mycket fin, slät gips kräver en finare yta. För en grövre konsistens, välj en grövre roller.

Se till att du får en roller som “studsar tillbaka” till sin ursprungliga form snabbt. Det händer oundvikligen när rollen flyttas över ytan.

Återigen, det är kvalitet som räknas och att spara några tior för billiga rollar är självdestruktivt. Den andel av den totala målningskostnaden som krävs för penslar och rollers är mycket liten. Du har inte snålat på färgen. Tillämpa samma princip på de verktyg som används. Gå för de bästa, och du kommer att spara tid och skapa bästa möjliga resultat.