Kakelgolv

Den exakta rutinen för installation av plattor kommer naturligtvis att skilja sig från ena typen till den andra. Men det finns flera saker gemensamt mellan dem. Kontrollera alltid med tillverkaren för att försäkra dig om en korrekt installation.

Förberedelse

Som med alla ”gör-det-själv”-projekt i hemmet, är förberedelsen en stor del av jobbet. Att kakla är i sig är enkelt men det krävs det lite ansträngning att få det färdigt.

För ett befintligt golv måste allt gammalt material tas bort innan läggning kan påbörjas och ytan måste vara hel och ren. Gammalt trä, tidigare kakel, vinyl, eller vad det än råkade vara måste tas bort helt.

Varje problem med undergolvet måste åtgärdas i detta skede. Även de bästa plattor med den mest noggranna placeringen kommer att bli ojämna om underlaget är ojämnt. Fukt som har samlats måste torkas ut och eventuellt mögel måste avlägsnas helt. Om problemet lämnas kvar kommer det bara att expandera under kaklet och ge upphov till problem med i extrema fall mögel som resultat.

Kanterna är viktiga för att få ett proffsigt resultat och kan bara uppnås om jobbet är ordentligt gjort. Det är omöjligt om det finns något bruk kvar sedan tidigare, plattrester, eller andra delar av gamla golv.

Även helt nya golv som installeras för första gången i ett nytt rum eller i en källare som aldrig haft golv måste förberedas. Varje platta som utsätts för felaktigheter i underlaget kommer att spricka eller lossna när man börjar gå på den.

Betonggolv kan kräva ett undergolv i annat material innan plattsättning kan påbörjas.

Plattsättning

När golvet är väl förberett, kommer resten av jobbet går snabbt. Läs instruktionerna som följde med kaklet som kommer beskriva nåt i stil med:

Mät golvet och räkna ut hur många plattor som kommer att behövas och hur många delar av plattor som kommer att behövas runt kanterna. Och hur du ska förbereda eventeull läggning symmetriska mönster.

Testa först genom att lägga ut kakelplattor löst utan fästmassa. Bekanta dig med hur plattorna är utformade för att inte stöta på några överraskningar när jobbet påbörjats.

Läggning startar vanligtvis i ena kanten eller från mitten och ut mot kanterna, beroende på mönster och typ av platta.

För plattor med spårsystem kan det vara bra att planera först med plattor utan fästmassa. Använd penna och linjal vid behov.

När läggning påbörjas påför fästmassa med en tandand spackel på en lagom stor yta och tryck därefter kaklet på plats och fixera mellanrum med snöre eller kakelkors. Se till att läggning sker vinkelrätt. När de fästmassan torkat (oftast över natten), använder du fog som lämpligen påförs med gummispackel. Överflödigt fogmassa putsas bort med en svamp innan man låter det torka. Efterpolering med trassel kan vara att föredra.

Använd ett kakelskärande verktyg för att göra anpassa plattorna till ytterkanter. Kom ihåg att lämna ett smalt utrymme för expansion mot kanterna. Ca 1/8 tum är oftast bra, men kan variera beroende på klimat.