Grundfärger

En grundfärg appliceras direkt på en yta för att fungera som en grund för andra färger. I princip skulle varje färg kunna användas som grundfärg, men speciellt iordningställda föreningar gör vanligtvis jobbet och fästförmågan mycket bättre.

Många ytor är inte riktigt redo att tjäna som bas, för ett enda skikt av oljebaserad eller latexfärg. De kan suga upp för mycket färg, eller bli ojämna eller ge missfärgningar. De kan ha kemiska eller fysikaliska egenskaper som gör det omöjligt att lägga på ett lager toppfärg dirket utan att använda en grundfärg eller primer.

Grundfärger löser alla dessa problem och mer.

Grundfärger tillämpas som ett skydd direkt på ytan för att en toppfärg ska hålla bättre. Utan en grundfärg, kan det krävas flera skikt för att ge samma resultat. Eftersom grundfärger i allmänhet är billigare än den slutliga färgen använder man det också med fördel för att hålla kostnaderna nere.

En bra grundfärg jämnar ut. Vissa väggar och underlag kan naturligtvis vara alltför urkärnade och kräver spackeling eller annan beredning. Men en vägg som är grov kan ofta göras slät med en lämplig grundfärg.

Effekten är ett resultat av både tjocklek och färg. En tjock grund hjälper till att fylla i ojämnheter på en vägg. Färgen (oftast en matt vit eller grå) hjälper till att utjämna höjdpunkter, vilket gör att väggen ser mjukare ut, än utan.

Grundfärg hjälper till att jämna ut den slutliga färgen, på ett annat sätt också. Mängden färg absorberas, ytan kan ha missfärgningar och andra effekter som kan orsaka en annan nyans från ett område till ett annat.

Genom att ge toppfärgen något att fästa på håller det den slutliga ytan jämn. Detta ger en smidigare utseende till vägg eller tak. Således reflekterar ljuset jämnt på ytan över hela området. Ögat ser det som en enhetlig nyans. Och med samma färg kan det se annorlunda ut när skuggor och andra effekter uppstår.

Missfärgningar kan uppstå på grund av väder, rök, fläckar och hundra andra orsaker. Rengöring av en vägg under förarbetet kan bara göras så långt. En grundfärg kan skapa en platt yta, även färg kan maskera dessa problem. Den ger en enhetlig utgångspunkt som du vill använda till den slutliga färgen. Som resulterar i ett mer enhetligt slutresultat.

Grundfärg är avsedd att torka snabbt, så arbetet inte försenas mycket längre än den tid det tar att stryka på. I många fall kan en stor vägg bli grundad och sedan nästa vägg. Den första kommer att torka medan den andra delen görs. Den första kan sedan målas medan den andra delen är under torkning. Då går arbetet smidigt.

Latexprimer är luktfritt, torkar fort och är lätt att städa efteråt. Det gör den till en utmärkt bas för att fastställa ytor som behöver lite mer förberedelser innan slutlig målning.