Färdigställande efter avslutat målningsarbete


Finjustering

Efter allt arbete med förberedelser och målning, finns det fortfarande ett par saker att tänka på innan du är klar.

När färgen torkat, krävs en grundlig inspektion och innan du tar bort all maskering bör du kontrollra att alla ytor är målade. Efterjustering kan bli nödvändig och innebära att den där sista touchen sitter.

Avlägsna därefter sedan all maskeringstape. Inspektera igen, letar efter strimmor, fläckar, ojämna och oregelbundna områden. Ett slutligt, professionellt utseende kan bara uppnås genom att uppmärksamma de små detaljerna. Med en stadig hand fyller du i de områden där linjerna inte är helt raka eller där det finns onödig överlappning. Var beredd att skrapa lite färg vid behov.

Inget maskeringsjobb är perfekt. I vissa fall kan det vara nödvändigt att spackla lite extra eller slipa ytterligare i vissa områden. Om färgen har målats på i extremt varmt väder kan det finnas vissa bubblor att jämna ut. Notera också att maskeringstape inte bör sitta alltför länge då den kan fastna i underlaget och bli svår att få bort.

Städning

Det finns ingen väg förbi det faktum att du måste städa upp efter ditt projekt, inte minst efter hårt arbete som målning. Men att veta att du har gjort ett bra jobb, och att du är nästan färdig kan lindra lite av städångesten.

Om man använt latexfärg kommer arbetet att bli lätt. Bara skölja alla penslar, rollers och verktyg noggrant med tvål och vatten.

För oljebaserade eller alkydfärger krävs lite mer jobb. Men om du förberedde jobbet väl med skyddstäckning ska det inte vara alltför krävande.

Att avlägsna överskott av olja eller alkydfärg vid slutet av dagen eller efter det slutliga arbetet, behövs ett bra lösningsmedel. Använd handskar för att skydda händerna mot det och gör rent verktygen i ett väl ventilerat utrymme. Ett alternativ till rengörning är att kasta rollers och penslar efter avslutat jobb men ska du måla mer är det ett dyrt alternativ. Med lite rengöringsvätska, kan de vanligtvis användas flera gånger.