Tapetsering

Ett alternativ till målade väggar är såklart tapetserade väggar. Att tapetsera har alltid varit förknippat med jobb, kladd, bubblor, och höga kostnader. Men idag finns så kallade “easyup-tapeter”, som enkelt förklarat innebär att du rollar tapetlim direkt på väggen och sätter upp tapeten, skär till, borstar, klart! Du slipper alltså lägga tapeten på ett väl rengjort bord, rolla lim på tapeten, vika, och sedan försöka sätta upp den blöta klistriga tapeten på väggen. Helst rakt dessutom.

Det har revolutionerat tapetseringen helt klart, nu kan vem som helst, händig eller inte, faktiskt tapetsera. Men tänk på att ha riktigt bra belysning i rummet när du tapetserar så du ser eventuella bubblor och liknande. Sådant är omöjligt att efterkorrigera, så det gäller att få det snyggt på en gång.

Dock kvarstår det faktum att en tapet av hög kvalitet kostar. Ett bra trend att ta vara på där är fondväggar! Du kan måla tre väggar i ett rum, och tapetsera en fjärde. Det ger en snygg effekt! Det gör det också lättare att trolla med rummets proportioner, ett avlångt rum kortas av genom att ena kortsidan tapetseras med en mörkare, mönstrad tapet till exempel.

Till barnrummet finns jätteroliga barntapeter, eller varför inte göra det lätt för dig och köra med Wallies eller så kallade ”room make over kits”? Det är helt enkelt klistermärken som fästs på väggen. Du köper ett helt koncept, ett tema, tillexempel prinsessor, sportbilar eller rymdmotiv. Gärna matchat med inredning med mönster av dockor, bildäck, hästar eller vad som nu passar temat.

Genom att måla väggarna rosa, blå, grå eller gröna och sedan bara sätta upp dessa självhäftande dekorationer kan du (när barnet tröttnar på motivet, dom växer ju ifrån saker, byter intressen och så vidare) kan du helt enkelt ta ner dem, utan påverkan på väggen bakom. Det underlättar om du ska sälja din bostad, det ni använt som barnrum kanske köparen vill ha som kontor? Att då ha inrett rummet helt i valfritt leksakstema med tapeter är då sällan till er fördel.

När vi ändå är inne på att byta bostad. Tapeter ger ofta en mer “påkostad” känsla än målade väggar. Hur ska man då tänka för att renoveringen ska ge så hög avkastning som möjligt? Det finns vissa  tidlösa tips, så väl som mer drastiska trendriktiga val.

En diskret randig tapet i köket är klassiskt. Våga laborera med tapeter med ränder i svag metalliceffekt, vågräta ränder istället för lodräta etc. Medaljonger har ju varit ”på tapeten” på senare tid, en remake av det gamla 70-talsmodet. Moderna medaljongtapeter har dock ofta överdimensionerade mönster, metalliceffekter eller liknande. Inte de gamla senapsgula plottriga medaljongerna direkt.

En mörk fondvägg i svart/silvriga medaljonger skänker en känsla av modern lyx till ett vardagsrum. Eller varför inte i sovrummet?