Sköta trägolv

Trägolv utgör en väsentlig investering. Men de kommer att belöna ägaren med årtionden av skönhet om de sköts väl. Lyckligtvis kräver det endast en liten ansträngning.

Det första steget är att förhindra gradvis utslitning av ytan. Smuts och små bitar av sten eller sand är de troligaste bovarna som skadar golvet. Om inte entréer är försedda med dörrmattor både inom och utomhus, kan det dras in i hemmet.

Det resulterar inte bara i ett oattraktivt utseende, utan skadar också golvet. Partiklarna fungerar som sandpapper, orsakar små repor i trä, när man går på golvet. Trots alla försiktighetsåtgärder kommer partiklarna oundvikligen att hitta sin väg in till golvet. Det enda botemedlet är att hålla trägolv väl rengjorda.

En kvast tar hand om de stora partiklarna, men en mjuk dammopp är skonsammare på ytan. Borstmaterial på kvasten orsakar skada på golvet om man använder den på ett trägolv, eftersom små bitar av grus tenderar att följa med in.

Rullarna på dammsugarborsten har ungefär samma effekt. Var noga med att ställa in dammsugaren på inställningen golv när du använder den på ett trägolv. På det sättet lyfts partiklarna upp från ytan snarare än dras med över den.

Även efter sopning och dammsugning kommer smuts att vara kvar på ytan. En snabb våt mopp kommer att ta hand om det. Men se till att den bara är fuktig, inte våt. Vatten som finns kvar på en behandlad yta i ett par timmar har flera nackdelar.

Förutom risken som finns för mögelangrepp, kommer damm att finnas kvar som tillsammans med luft tenderar att koagulera och skapa miniatyrpartiklar av lera som snabbt torkar in. Dessa skaver sedan på ytan och skapar ett problem vilket uppsamlingen var tänkt att lösa. Om golvet torkar snabbt, minimeras problemet.

Fläckar bör tas bort så snart de uppstår. Ett bra trägolv med rätt ytbehandling motstår kaffe, te och andra gemensamma spill från köket. Men kaffe kan lätt smälta igenom vax och inom kort hitta sin väg in i små repor som är nästan omöjligt att få bort. Starkare föreningar, såsom fett och syra som innehållet i tomatjuice kan vara ännu ett större problem. Torka bort helt och ditt trägolv varar i flera år.

Undvik att skrapa möbler över trägolv. Ansträng dig verkligen att lyfta dem innan du flyttar i sidled. När en repa görs på ytan av lövträ, är enda sättet att få bort repan att slipa om golvet, eller använda träkitt och färg för att dölja det. Tassar på bord och ben till soffa, bidrar till att eliminera problemet innan det uppstår.

Yttre solljus kommer med tiden att bleka även de bästa trägolv. Håll gardiner stängda eller tunna genomskinliga gardiner för att skära ner på UV ljuset, som skadar golvet. Använd persienner snarare än mörka gardiner, så får du bort det direkta solljuset från golvet, det har en tendens att studsa mot väggar och tak. Skär drastiskt ner på UV-strålning som når golvet.

Behandla golvet regelbundet med ett skyddande ämne som är gjort speciellt för trägolv. Det hjälper till att skydda golvet från solljus, fläckar och repor.