Trägolv

Trägolv är bland de vackraste och mest hållbara av golvmaterial. Men det finns så många slag att det kan vara svårt att välja. Förr i tiden var det definitivt obehandlat som gällde. Det var lättare att välja en typ av lövträ, installera det och färdigställa det med färg och lack, för att optimera utseende och slitage.

Det var också generellt sett billigare att köpa obehandlade trägolv, även med installation, färgning och lackering. Prisskillnaden var stor mellan obehandlat och behandlat lövträd. Då var det ett fynd att köpa obehandlat, då räknade man inte in arbetskostnaden. Inte mer. Obehandlat är ofta lite billigare men skillnaden är mindre än förr.

Prefabricerade golv av lövträd har många fördelar när man lägger ett nytt golv i ett utrymme. Det luktar inte och det blir inte rörigt. Hammare, några plankor och du är klar. Ok, det är inte riktigt så enkelt. Men det är avgjort lättare än slipning, färgning och lackering. Det är definitivt skonsammare för lungor och ögon.

Att välja rätt handlar om att väga kostnader mot budget, hur mycket ledig tid man har, och skicklighet som finns för detta projekt.

Du kan fortfarande välja önskat lövträd. Vad finns tillgängligt? Idag, är val av lövträd vanligt. De kommer från hela världen: Brasilien, Kina, Australien, USA och andra platser.

Bambu är ett av de mer intressanta alternativen. Inte tekniskt sett ett träd, det är fortfarande trä och mycket hårt, när det är bearbetat. Den har en fin gulbrun färg som är perfekt för vissa dekorationer. Det är också på den nedre delen av, per kvadratmeter priser för trägolv med ett ganska förhållandevis lågt pris.

På den motsatta änden av kostnadsskalan är brasiliansk Valnöt. Det är mycket dyrt. Detta exklusiva träslag finns i olika färgnyanser. Det kan vara en ljusare brun, till mörkare nyanser. Den är dyrare men också med en extremt hård yta, vilket är bra för långt slitage men kräver en mer omfattande installation.

Mahogny ligger inom mellansegmentet på kostnadsskalan, men det finns inget medelmåttigt utseende här. Det här är ett extremt vackert golv i lövträd. Rödbrun, har en rik, mörk färg och tål hårt bruk i årtionden.

Rödek är en favorit för många ”gör det självare”. Den finns i olika bredder och finns på den nedre delen av prisskala. Det ger en extremt stark och tålig yta. Färdiga kommer det att ge ett mycket vackert golv.

På den ljusare sidan, både i pris och i färg, finns flera sorter av rönn som kan kosta så lite som 30 kronor per kvadratmeter. Mindre hårt än andra träslag, ger ett knotigt utseende. Rustik Rönn är en variation för rum där man önskar sig en mycket naturlig look, då är detta ett bra val.

Flera träslag, av dessa typer finns i olika former för olika ändamål. Det ger ännu en dimension när man bedömer träet. Om du vill ha gammalt utseende men ändå ett träslag som håller många år, kan detta vara vägen att gå.